«Στεγνώνουν» ποτάμια και λίμνες από την απουσία βροχής και χιονιού

ΤΟΠΙΚΗ | 06-07-2025

«Στεγνώνουν» ποτάμια και λίμνες από την απουσία βροχής και χιονιού

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους της Ηπείρου η αυξανόμενη ένταση του φαινομένου της λειψυδρίας, το οποίο φέτος αποδίδεται κυρίως στην παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων και στη σημαντική μείωση των χιονοπτώσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παρά το γεγονός ότι η Ήπειρος φημίζεται για τα πλούσια υδάτινα αποθέματά της και τις συχνές βροχοπτώσεις, το υδρολογικό ισοζύγιο της περιοχής παρουσιάζει πλέον σοβαρές διαταραχές. Η μείωση των βροχών κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, σε συνδυασμό με την περιορισμένη χιονόστρωση στα ορεινά, έχει οδηγήσει σε αισθητή πτώση της στάθμης ποταμών, λιμνών και ταμιευτήρων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πηγές του Λούρου και του Αράχθου, όπου οι παροχές έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ η λίμνη Παμβώτιδα βρίσκεται σχεδόν μισό μέτρο χαμηλότερα από την συνηθισμένη για την εποχή στάθμη. Παράλληλα, σε αρκετές ορεινές κοινότητες, καταγράφονται προβλήματα υδροδότησης, ιδιαίτερα κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Οι εικόνες από τα ρέματα του Ζαγορίου όπου δεν υπάρχει σταγόνα νερού μπορεί να μην είναι πρωτόγνωρες για την εποχή όμως αυτό που τονίζουν όλοι είναι πως οι εικόνες αυτές με τις στεγνές κοίτες διατηρούνται το μεγαλύτερο διάστημα του έτους..

Είναι ίδιες ακόμη και τον Νοέμβριο, κάτι που αποδίδεται στην απουσία χιονοπτώσεων αφού κατά κανόνα το χιόνι είναι αυτό που εμπλουτίζει τους υπόγειους ταμιευτήρες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το φαινόμενο αποδίδεται σε κλιματικές μεταβολές που τείνουν να μονιμοποιήσουν ξηρότερα και θερμότερα πρότυπα καιρού. Την ίδια στιγμή, ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, με παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα, της ύδρευσης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού δεν απειλεί μόνο την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και την αγροτική παραγωγή. Χαρακτηριστικά τα προβλήματα στον κάμπο της Λαψίστας.   Επιπλέον, η τουριστική περίοδος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στους υδάτινους πόρους, κυρίως σε περιοχές με έντονη επισκεψιμότητα όπως τα Ζαγοροχώρια, η Πάργα και τα παράλια της Πρέβεζας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες καλούνται να επιδείξουν υπευθυνότητα στην κατανάλωση νερού, ενώ οι Δήμοι προχωρούν ήδη σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Πηγή: epiruspost.gr 



Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!