Οριστικά στο Άκτιο η Βάση Εναέριας Διάσωσης

ΕΛΛΑΔΑ / ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ | 09-05-2025

Οριστικά στο Άκτιο η Βάση Εναέριας Διάσωσης

Οριστικά στο Άκτιο θα λειτουργήσει η Βάση Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών που αρχικά είχε προβλεφθεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ο Εθνικός Μηχανισμός μετά από μία διετία συζητήσεων αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά καθώς υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκρισή του.

Σκοπός του Σχεδίου, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία και ενσωμάτωση των ειδικών διαδικασιών και προϋποθέσεων που απαιτούνται σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, έτσι ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα, στα πλαίσια εκπλήρωσης της αποστολής του, να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις δυνατότητες που προσφέρουν τα πτητικά μέσα, προς όφελος του πολίτη σε συμβάντα και επιχειρήσεις εναέριας διάσωσης, εντός του χερσαίου χώρου της ελληνικής επικράτειας και η παροχή συνδρομής και ενίσχυσης της αποστολής του ΕΚΑΒ, στη διενέργεια επιχειρήσεων πρωτογενών και δευτερογενών αεροδιακομιδών.

Το σχέδιο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης σε εκτάκτους περιστατικούς, παρέχοντας συνδρομή και ενίσχυση στο έργο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για τη διενέργεια επιχειρήσεων αεροδιακομιδών. Η αξιοποίηση των πτητικών μέσων, είτε είναι ιδιοκτησίας του Πυροσβεστικού Σώματος είτε μισθωμένα, θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του σχεδίου.

Περιφερειακές Υπηρεσίες και Βάσεις Ετοιμότητας Επιφυλακής

Για την υλοποίηση του ΕΣΕΔΑ, συστήνονται έξι Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ), οι οποίες θα βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας: στην Αγχίαλο, το Άκτιο, το Ηράκλειο, την Καβάλα, τη Νάξο και τη Λήμνο. Κύριος ρόλος αυτών των ΒΕΕ είναι ο συντονισμός και η διαχείριση των επιχειρήσεων αεροδιακομιδών, με στόχο την ταχεία διάσωση ατόμων σε κίνδυνο, είτε λόγω αποπροσανατολισμού, εγκλωβισμού, τραυματισμού, είτε λόγω επειγόντων ιατρικών περιστατικών.

Οι ΒΕΕ θα συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.

Δομές υποστήριξης των ΒΕΕ

Η επιτυχής λειτουργία των ΒΕΕ απαιτεί την ύπαρξη επαρκών υποδομών και εξοπλισμού. Κάθε ΒΕΕ θα διαθέτει:

Κατάλληλο υπόστεγο για τα ελικόπτερα (Ε/Π), με δυνατότητα εκτέλεσης επιθεωρήσεων μικρής έκτασης και επαρκή απόθεμα εργαλείων, ανταλλακτικών και αναλωσίμων.
Χώρο απογείωσης και προσγείωσης για τα Ε/Π, ανάλογα με το μέγεθος τους.
Εγκεκριμένο χώρο ανεφοδιασμού για τα Ε/Π με καύσιμα.
Κέντρο επιχειρήσεων, εξοπλισμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό και χώρο για τη γραμματειακή υποστήριξη.
Χώρο για την ετοιμότητα του προσωπικού, όπως χώρους αναμονής συμβάντων και υποδομές για διανυκτέρευση, ψυχαγωγία και εκπαίδευση του προσωπικού.
Ηλεκτρομηχανολογική υποδομή και εφεδρικές πηγές ενέργειας (γεννήτριες) για τη διασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας.
Ολόκληρη η υποδομή, η οποία θα περιλαμβάνει κατάλληλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου VAN και άλλες ειδικές υποδομές, θα καλυφθεί οικονομικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Διαχείριση και συντονισμός επιχειρήσεων

Οι ΒΕΕ, ως περιφερειακές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, θα είναι υπεύθυνες για την οργάνωση, το συντονισμό και τον έλεγχο των επιχειρήσεων εναέριας διάσωσης και αεροδιακομιδών, με τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο και την απομάκρυνση τους από επικίνδυνες περιοχές ή την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και άλλους αρμόδιους φορείς.

Ενεργοποίηση και συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο ΕΜΕΔΑ (Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών) ενεργοποιείται για την υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος και την ενίσχυση της αποστολής του ΕΚΑΒ.

Τα πτητικά μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πτητικά μέσα του Υπουργείου Υγείας και των Ενόπλων Δυνάμεων θα χρησιμοποιούνται για τις επιχειρήσεις αυτές, με σκοπό την εξασφάλιση της επιτυχούς και άμεσης ανταπόκρισης.

Ειδικά τα πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων θα χρησιμοποιούνται μόνο για δευτερογενείς αεροδιακομιδές, όταν άλλοι πόροι του Μηχανισμού δεν είναι διαθέσιμοι ή αδυνατούν να ανταποκριθούν εντός της προκαθορισμένης χρονικής περιόδου.

Οικονομική εκτίμηση και μεταβατικό πλαίσιο

Το ΕΣΕΔΑ εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο, μετά την ψήφιση του Ν. 4989/22 και την τροποποίηση του μέσω του Ν. 5075/2023. Η ακριβής εκτίμηση της δαπάνης για την υλοποίηση του Σχεδίου παραμένει δύσκολη, καθώς ο τύπος και ο αριθμός των απαιτούμενων μέσων και προσωπικού θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια του μεταβατικού πλαισίου.

Η δημοσιονομική εκτίμηση της δαπάνης θα γίνει με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την δοκιμαστική λειτουργία του μηχανισμού και την προσαρμογή του στα πραγματικά επιχειρησιακά δεδομένα.

Το κόστος για τη δημιουργία και συντήρηση των υποδομών θα καλυφθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι ακριβείς πηγές χρηματοδότησης θα καθοριστούν στην πορεία.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ πάντως η διαδικασία για τον Μηχανισμό μπορεί να κινηθεί άμεσα.



Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!