Η ιστορική γεωγραφία της Α2/Elite League

ΜΠΑΣΚΕΤ | 19-05-2025

Η ιστορική γεωγραφία της Α2/Elite League TAGS: #Βίκος Ιωαννίνων #Μπάσκετ

Η ιστορική άνοδος του ΓΣ Σοφάδων στην Elite League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου πρόσθεσε μία ακόμα πόλη της Ελλάδας στην μεγάλη, είναι αλήθεια, λίστα όσων αστικών (και ημιαστικών) κέντρων έχουν δει ομάδα τους να αγωνίζεται σ’ αυτό το επίπεδο.

Η κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας της Καρδίτσας είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο 45ος διαφορετικός οικισμός της Ελλάδας που «εκπροσωπείται» στην Elite League (ή Α2 όπως λεγόταν παλαιότερα) από την αγωνιστική περίοδο 1986-87, όταν και αυτή η κατηγορία έγινε ενιαία και απέκτησε αυτό το όνομα.

Για τις ανάγκες αυτής της λίστας, τα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης λογίζονται σαν ενιαίες πόλεις.

Όπως είναι φυσικό, το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και η Θεσσαλονίκη έχουν τη μερίδα του λέοντος στα σωματεία που έχουν αγωνιστεί στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Συνολικά 44 ομάδες έρχονται από την Αττική (ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ) και 16 ομάδες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΣΘ).

Υπάρχουν, βέβαια, αστερίσκοι σ’ αυτό το γκρουπ. Δύο ομάδες που ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΚΑ (Λαύριο και ΔΑΣΑΛ από τα Άνω Λιόσια, το σωματείο έχει μετονομαστεί σε Εύνικο) και δύο ακόμα που ανήκουν διοικητικά στην ΕΣΚΑΝΑ (Πανελευσινιακός και  Μεγαρίδα) εκπροσωπούν οικισμούς που δεν βρίσκονται στα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Αντίστοιχα και ο Ερμής Λαγκαδά, από την ομώνυμη κωμόπολη στα ανατολικά της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, εδρεύει σε ξεχωριστό οικισμό, εκτός της συμπρωτεύουσας.

Οι πέντε ομάδες που αναφέραμε είναι οι πρώτες που μπαίνουν στη σούμα της γεωγραφικής ανάπτυξης της Α2/Elite League. Εκτός απ’ αυτές, υπάρχουν άλλες 37 πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας που έχουν καμαρώσει μία ή περισσότερες ομάδες τους στην Α2 ή την Elite League. Για κάποιες αυτή η κατηγορία υπήρξε το σκαλοπάτι για τον τελικό στόχο της Α1/Basket League, για κάποιες άλλες η συμμετοχή είναι το ψηλότερο σημείο που έφτασαν στην ιστορία τους.

Τρεις αστερίσκοι ακόμα. Πρώτος: Στη λίστα αναφέρονται τα σωματεία με το σημερινό τους όνομα (ή, τέλος πάντων, με το πιο πρόσφατο) και όχι απαραίτητα μ’ αυτό, με το οποίο αγωνίστηκαν τότε στην κατηγορία. Δεύτερος: Το σωματείο του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Α2 κατηγορίας έδρευε στη Λαμία, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία της αγωνιστικής του ζωής το πέρασε φυσικά στην περιοχή της Αττικής.

Τρίτος: Η γεωγραφία της επόμενης Elite League θα ξεκαθαρίσει το προσεχές Σαββατοκύριακο, οπότε θα ολοκληρωθούν και οι αγώνες μεταξύ των δεύτερων ομάδων των ομίλων της National League 1. Ωστόσο η λίστα των οικισμών δεν θα αλλάξει, δεδομένου ότι η Δάφνη και ο ΚΑΟΧ έχουν προηγούμενη παρουσία στην κατηγορία, ενώ πιθανή άνοδος του Εθνικού Λιβαδειάς θα σηματοδοτήσει την… επιστροφή της πόλης στο χάρτη μετά την παρουσία της ΑΕ Λιβαδειάς.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ποια «επαρχιακά» σωματεία έχουν αγωνιστεί σ’ αυτό το επίπεδο, γκρουπαρισμένα ανά μπασκετική ένωση:

ΕΣΚΑΗ (Αχαϊα-Ηλεία)

Πάτρα: ΑΣΠ Προμηθέας, ΑΣ Απόλλων , Παναχαϊκή ΓΕ, Ολυμπιάδα ΑΕΠ

Αμαλιάδα: ΑΣΑ Κόροιβος

Αίγιο: ΑΓΣ Κεραυνός

ΕΣΚΑΘ (Θεσσαλία)

Λάρισα: Γυμναστικός ΓΣ Λάρισας, ΑΕ Λάρισας, ΓΕ Ολύμπια

Τρίκαλα: Τρίκαλα Basket, Τρίκαλα 2000, ΑΣ Τρίκαλα

Καρδίτσα: ΑΣ Καρδίτσας

Βόλος: ΓΣ Νίκη

Αγιά: ΓΣ Ερμής

Σοφάδες: ΓΣ Σοφάδων

ΕΣΚΑΒΔΕ (Βορειοδυτική Ελλάδα)

Λευκάδα: ΑΕ Δόξα

Ιωάννινα: ΒC Bίκος Falcons

Αγρίνιο: ΑΟ Αγρινίου

Μεσολόγγι: ΓΣ Χαρίλαος Τρικούπης

Αστακός: ΑΟ Αίολος

ΕΣΚΑΣΕ (Στερεά Ελλάδα-Εύβοια)

Λαμία: ΓΣ Έσπερος

Χαλκίδα: ΑΓΕ Χαλκίδας

Κύμη: ΓΣ Κύμης

Λιβαδειά: ΑΕ Λιβαδειάς

Σχηματάρι: ΓΣ Ερμής

ΕΚΑΣΑΜΑΘ (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη)

Σέρρες: ΑΕ Σερρών, ΑΟΚ Ίκαροι

Ελευθερούπολη: ΓΣ Ελευθερούπολης

Δράμα: ΚΑΟ Δράμας

Καβάλα: ΕΚ Καβάλας

Κομοτηνή: ΓΑΣ Κομοτηνή

Ξάνθη: ΑΣ Ξάνθη

ΕΣΚΑΚ (Αργολίδα- Κορινθία)

Ναύπλιο: Οίαξ Ναυπλίου

Άργος: ΑΕΚ Άργους

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (Κεντρική-Νότια Πελοπόννησος)

Τρίπολη: ΣΕΦΑ Αρκαδικός

ΕΚΑΣΚΕΜ (Κεντρική Μακεδονία)

Βέροια: ΑΠΣ Φίλιππος

Κατερίνη: ΣΦΚ Πιερικός/Αρχέλαος

ΕΚΑΣΔΥΜ (Δυτική Μακεδονία)

Καστοριά: ΑΣ Καστοριάς

ΕΚΑΣΚ (Κρήτη)

Ηράκλειο: ΟΦΗ, Ηράκλειο ΟΑΑ

Ρέθυμνο: ΑΓΟ Ρεθύμνου

ΕΚΑΣΧ (Χαλκιδική)

Νέα Μουδανιά: ΚΑΟ Χαλκιδικής

ΕΣΚΚ (Κυκλάδες)

Μύκονος: ΑΟ Μυκόνου

ΤΕ Δωδεκανήσου (Δωδεκάνησα)

Ρόδος: ΑΟ Κολοσσός

Κως: ΑΣ Ιπποκράτης



Συνδεθείτε στην κοινότητα του Ioanninagoal.gr στο Viber κάνοντας κλικ εδώ!